Povești de succes

Horsch: Maestro V versus Maestro X

februarie 2021

O primă concluzie a cofondatorului companiei, Philipp Horsch

După primele două sezoane, inclusiv sezonul de semănare a rapiței din timpul verii, în care noile generații de semănători Horsch MaestroV (sistem de dozare cu vacuum – AirVac) și X (sistem de dozare cu suprapresiune – AirSpeed), au lucrat pe terenuri din întreaga lume, Philipp Horsch, cofondator al companiei germane, trage o primă concluzie.

 În primul rând, vreau să răspund la o întrebare care ni se adresează din nou și din nou: De ce HORSCH realizează ambele sisteme de dozare și plasare, în loc să se axeze pe un singur sistem, ca majoritatea concurenților, cel puțin din Europa?

Cele două sisteme sunt în mare parte identice din punct de vedere constructiv. Pe lângă sistemul de dozare, care cuprinde discuri de dozare, sistem de dozare bob-cu-bob (care, de altfel, nu trebuie reglat), acționarea electrică, sistem de senzori etc., unitatea de distribuție pe rând, cu toate accesoriile, este, de asemenea, identică din punct de vedere al construcției. Singura diferență este aplicarea suprapresiunii sau a vacuumului și modul în care boabele sunt transportate de la discul de dozare în sol. Astfel, am creat conceptul de bază care face foarte simplă realizarea ambelor sisteme în paralel. Până în prezent, Horsch e singurul producător la nivel mondial cu această „dublă strategie” clară, bazată în mare măsură pe construcția identică.

Însă, este mult mai important că în ultimii doi ani ni s-a confirmat foarte clar că ambele sisteme sunt absolut necesare. Există semințe care, din cauza dimensiunii și a formei lor, sunt foarte greu de amplasat, de exemplu floarea-soarelui sau anumite specii de leguminoase foarte mari. Și, în multe condiții, rolele de prindere, care sunt indispensabile pentru sistemul cu suprapresiune, își ating limitele.

În octombrie am fost în Brazilia și am urmărit cu atenție semănătorile Maestro la lucru. A plouat aproape zilnic și intens, dar semănatul a trebuit să continue chiar și în aceste condiții. Nu atingi doar limitele a ceea ce este posibil, dar este absolut imposibil ”să prinzi” boabele în aceste condiții!  În acest caz, singura alternativă este un sistem cu vacuum!

Stabilirea limitelor

În ceea ce privește experiența noastră cu privire la precizia plasării semințelor în distribuția longitudinală, aici sunt clare avantajele sistemului cu suprapresiune, la viteze mari de operare. După ultimii doi ani, putem spune că am reușit să stabilim limitele celor două sisteme.

Datorită mai multor măsuri pe care le-am luat, am reușit să îmbunătățim considerabil precizia sistemului cu vacuum (AirVac), și la viteze mari de operare. Până la aproximativ 12 km/h suntem aproape la același nivel de precizie ca în cazul sistemului de dozare cu suprapresiune. Până în prezent acest lucru nu a fost posibil la sistemele de dozare cu vacuum și suntem foarte fericiți că am reușit să realizăm acest lucru cu noul AirVac – cu atât mai mult cu cât ușurința în exploatare a fost îmbunătățită considerabil.

Deci are HORSCH nevoie de un sistem de dozare cu suprapresiune? Cu siguranță da – piața o cere, iar noi suntem producători de game complete în sectorul semănătorilor bob-cu-bob, dorim să îndeplinim această cerință.

Sistemul nostru de dozare cu suprapresiune reprezintă o tehnologie complet nouă, total diferită în comparație cu celelalte sisteme disponibile pe piață: în ceea ce privește dozarea și transportul semințelor de la dozator la sol, sistemul funcționează cu niveluri diferite de presiune a aerului.

Cea mai importantă întrebare, desigur, este: Precizia sistemului nostru se ridică la nivelul celorlalte sisteme de dozare cu suprapresiune deja existente pe piață? Testele efectuate la bancul de testare au arătat acest lucru în avans, dar experiența ne învață din nou și din nou că astfel de rezultate trebuie confirmate în practică! Iar acest lucru necesită teste complete în câmp, în diferite condiții.

Noi perspective

Multe analize ale testelor din teren, din întreaga lume, au demonstrat că sistemul nostru de dozare cu suprapresiune este exact la același nivel cu metodele deja consacrate. Iar acest lucru se aplică pentru toate tipurile de semințe existente.

În cazul unei utilizări corecte, respectiv a unor reglaje exacte, coeficienții de variație sunt în spectrul obișnuit: 8-15 pentru sfeclă, 18-20 pentru porumb și 15-30 pentru floarea-soarelui.

Suntem foarte mulțumiți de acest rezultat și, pe lângă sistemul AirVac – deja lansat, putem lansa sistemul AirSpeed pentru producția în serie pentru sezonul 2021.

O scurtă perspectivă asupra tehnologiei sistemului de dozare cu suprapresiune: deoarece la sistemul AirSpeed fluxul de aer pentru dozare este separat de cel pentru amplasare, vom putea influența ambii curenți de aer și astfel vom putea realiza optimizări. Primele teste au indicat acest lucru.

Astfel, în concluzie, ținând cont de cerințele din întreaga lume, avem nevoie de ambele sisteme (AirVac și AirSpeed). Și suntem foarte fericiți că în urmă cu câțiva ani am decis să urmăm aceste două căi în dezvoltarea tehnologiei de semănat, în același timp”.

Traducerea articolului ”Maestro V versus Maestro X – where do we stand?”, apărut la sfârșitul anului trecut în numărul 21 al revistei terraHorsch.